23-jarige student met een voorliefde voor schoenen, boeken en (slechte) tv-series.
Zie hier of ik een doorzetter of een eeuwige uitsteller ben.

De doelen:
De Lijst

9 juni 2011

Bioscoop #10: Water for Elephants

Een film waar ik direct heen wilde zodra ik de trailer zag: Water for Elephants. De originele setting, een circus, sprak me aan, evenals de romantische, burlesque-achtige sfeer van de film. Toen mijn zusje mij vroeg om hierheen te gaan, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Hier mijn verslag.

Water for Elephants
Jacob (Robert Pattinson, voor de Twilight-fans: leuke naam...!) is in het Amerika van 1933 een student diergeneeskunde die na de dood van zijn ouders besluit met zijn studie te stoppen. Door toeval komt hij terecht in een circusgezelschap, waar hij vanwege zijn kennis van dieren kan blijven werken. Jacob raakt bevriend met Marlena (Reese Witherspoon), de vrouw van de wrede circusdirecteur August. De vriendschap verdiept zich wanneer het circus olifant Rosie aankoopt, en Jacob Marlena moet helpen bij het leren omgaan met dit dier.

Hoewel de film in eerste instantie redelijk traag begint, word je langzaamaan steeds meer meegezogen in het verhaal. De omgeving van het circus lijkt op het eerste gezicht een romantische plek vol creatieve mensen, maar blijkt, wanneer Jacob er dieper bij betrokken raakt, allesbehalve dat. Circusdirecteur August blijkt helemaal niet de joviale man te zijn die hij lijkt, maar een wrede uitbuiter die zowel misbruik maakt van zijn personeel als de dieren in het circus. Deze mishandeling zorgt er voor dat je af en toe geschokt naar het scherm zit te kijken en maar hoopt dat dit nooit echt gebeurd is.

Het acteerwerk van de hoofdrolspelers is prima, maar een nadeel is dat Robert Pattinson en Reese Witherspoon geen chemie lijken te hebben. Uiteraard is de bedoeling dat de kijker begrijpt waarom zij verliefd op elkaar worden, maar feit is dat Marlena en August zich veel meer tot elkaar aangetrokken lijken te voelen dan Jacob en Marlena. Dat is jammer, want het doet afbreuk aan de kwaliteit van de film.

Gelukkig maakt het eind van het verhaal veel goed. Aan het begin van de film wordt al een lijntje uitgegooid ('The Benzini Brothers didn't make it to the end of 1933...'), en je blijft je afvragen waarom - iets waar je uiteraard pas achterkomt tijdens de grande finale. Een finale die zowel huiveringwekkend als ontroerend is, en die je zelfs een traantje kan laten wegpinken.

Conclusie: 'Water for Elephants' is zeker een aanrader, maar was misschien nog beter geweest met andere hoofdrolspelers. Nét dat beetje extra chemie had van deze goede film een geweldige film kunnen maken.

Geen opmerkingen: