23-jarige student met een voorliefde voor schoenen, boeken en (slechte) tv-series.
Zie hier of ik een doorzetter of een eeuwige uitsteller ben.

De doelen:
De Lijst

20 maart 2011

Robin & Alice

Voor doel 27 is het de bedoeling dat ik samen met Jouke iedere maand een Disney/Pixar film kijk. Daarbij willen we ook de verzameling Disneyfilms compleet krijgen, dus kopen we iedere maand een nieuwe. Het leukst zijn natuurlijk de échte klassiekers (die nu om de zoveel jaar als 'platinum' worden uitgebracht), zoals Assepoester, De Leeuwenkoning en Sneeuwwitje. Veel van deze films kennen we nog van vroeger, andere hebben we nog nooit gezien. Dit geldt voornamelijk voor de nieuwere films, maar de afgelopen maanden hebben we twee oude films gekeken die we beiden nog nooit gezien hadden. In december keken we 'Robin Hood', een 'gewone' klassieker, in januari 'Alice in Wonderland' - toch wel één van de meest geroemde Disneyfilms.

Robin Hood

Het verhaal is bekend: Robin Hood steelt in de middeleeuwen van de rijken en geeft aan de armen.
In de Disneyversie worden alle personages vertolkt door dieren - de slimme en sluwe Robin Hood is een vos, zijn beste vriend een beer (wat overigens vrij raar is: volgens mij zijn een vos en een beer niet bepaald even groot, maar dat terzijde). Robin is keer op keer de keizer (een erg magere, erg domme en erg ijdele leeuw) te slim af.

We waren niet erg onder de indruk van deze film. 'Wel leuk' is de meest positieve beschrijving die ik kan geven. Dit is waarschijnlijk vooral te wijten aan het feit dat de film uit 1973 komt en érg langzaam gaat. Datzelfde hebben we al gemerkt bij andere films uit die periode, zoals 'Merlijn de Tovenaar' en 'De Reddertjes'. Eigenlijk is alleen het laatste stuk van de film (waarin Robin voor de laatste maal de keizer van zijn goud berooft) echt de moeite waard. Het is in ieder geval geen film die ik snel nog eens zal kijken. Een mager zesje.


Alice in Wonderland

Robin Hood was nog 'wel leuk'. 'Alice in Wonderland' daarentegen is 'niet leuk'. Of beter gezegd 'ontzettend vervelend om naar te kijken'. Of 'raar' en 'geen touw aan vast te knopen'. Met andere woorden: geen succes!

Jouke en ik hadden deze film, zoals gezegd, nog niet eerder gezien. We waren er echter heel benieuwd naar, omdat het a) één van de platinum klassiekers is (en dat zijn toch de beste Disneyfilms) en b) de film gebaseerd is op één van de beroemdste kinderboeken aller tijden. Dat viel flink tegen.

Voor degenen die het verhaal niet kennen: Alice is een elitair Brits meisje aan het einde van de 19e eeuw. Op een middag, terwijl ze buiten zit met haar oppas, verveelt ze zich en komt er een konijn langs rennen dat roept dat het veel te laat is. Alice besluit het konijn te volgen en komt via een konijnenhol in Wonderland terecht. Hier ontmoet ze allerlei vreemde wezens, zoals de Cheshire Cat, de Mad Hatter en de Queen of Hearts.

Het grootste probleem met de film is, dat er geprobeerd is om het hele kinderboek in 74 minuten te vertellen. Het resultaat daarvan is dat iedere verhaallijn in twee minuten wordt verteld, want Alice moet weer door naar het volgende vreemde figuur. Hierdoor krijg je niet genoeg tijd om in het verhaal te komen en leef je dus niet mee met de hoofdpersoon. Waarschijnlijk was het beter geweest om enkele personages uit het boek filteren, zodat Alice's ontmoeting daarmee goed verteld kan worden.

Wij waren de film na een goed half uur eigenlijk wel zat, maar ik heb hem nog uit een soort misplaatst plichtsgevoel uitgekeken. Conclusie? De dvd staat leuk in de verzameling, maar ik hoef hem nooit meer te zien!


Collectie

De collectie Disneyfilms die we tot nu toe in ons bezit hebben (schuingedrukt = nog niet gezien). Ze staan op chronologische volgorde.

1. Sneeuwwitje
2. Pinokkio
3. Fantasia
4. Dumbo
5. Bambi
6. De Drie Caballeros
7. Alice in Wonderland
8. Peter Pan
9. Doornroosje
10. 101 Dalmatiërs
11. Merlijn de Tovenaar
12. Mary Poppins
13. Jungle Book
14. Aristokatten
15. Robin Hood
16. De Reddertjes
17. Frank en Frey
18. Speurneuzen
19. Oliver & Co
20. De Kleine Zeemeermin
21. Belle & Het Beest
22. Aladdin
23. Pocahontas
24. De Klokkenluider van de Notre Dame
25. Hercules
26. Mulan
27. Tarzan
28. Fantasia 2000
29. Keizer Kuzco
30. Lilo & Stitch
31. Brother Bear

We hebben nu dus 31 van de 53 Disneyfilms in ons bezit, het begint aardig op te schieten!

2 opmerkingen:

zomaar zei

Nooit in de verleiding gekomen om ze te downloaden? :-)

Lauraa. zei

Nee :) Ik download geen films, heb ze veel liever origineel!